U bent hier:

EPS (Tempex platen)

EPS

EPS is ook wel bekend onder de naam tempex of piepschuim. Het is een afkorting van geëxpandeerd polystyreen. Het isolatiemateriaal wordt veel gebruikt bij toepassingen waar isolatiewaarde minder belangrijk is dan de dikte of opvulling. EPS heeft ongeacht de dikte, een isolatiewaarde van 0,036 W/(m.K). Lees er hier meer over:

Bekijk hier ons volledige assortiment EPS isolatiemateriaal:

De voordelen van EPS isolatie

Het grootste voordeel van EPS is de prijs. Het is een voordelig isolatiemateriaal met een redelijk goede isolatiewaarde. Daarnaast is het licht van gewicht en makkelijk te verwerken. EPS is een isolatiemateriaal is dat keer op keer gerecycled kan worden. Dit omdat het uit slechts één materiaalsoort bestaat. Polystyreen (2%, de rest is lucht). Dit materiaal wordt met pentaan (een soort gas) opgeblazen tot de bekende bolletjesvorm. Dit gas verdwijnt tijdens de productie weer uit het materiaal waarna er piepschuim isolatie (of EPS parels) overblijven als eindproduct.

De structuur van EPS
De structuur van EPS


Toepassingen van tempex platen

De tempex platen (wij noemen ze EPS bouwplaten) worden veel toegepast voor het isoleren van vloeren. Gaat u een betonvloer op zand plaatsen, dan zijn tempex platen de juiste keuze. Maar let op; wordt de betonvloer zwaar belast, dan kunt u beter voor drukvaste XPS-platen kiezen. Ditzelfde geldt voor het isoleren van platte daken met tempex EPS. Dit is prima mogelijk, maar houd in dit geval goed rekening met de juiste druksterkte.

Een aantal toepassingen:

  • Als isolatie onder nieuw te storten betonvloeren
  • Isoleren van vloeren via de kruipruimte

Alle tempex platen hebben een specifieke druksterkte. Wij voeren standaard EPS-platen met een druksterkte van 100. Deze waarde wordt uitgedrukt in kPa en staat voor de druksterkte bij 10% vervorming. Een EPS 60 plaat (met druksterkte 60) is dus minder zwaar belastbaar dan een EPS plaat met een harde persing van druksterkte 100.

EPS-bouwplaat
Een EPS-bouwplaat

EPS parels voor kruipruimtes

De witte EPS korrels zijn zeer geschikt als vloerisolatie. Grijze EPS-parels (HR++) zijn - in tegenstelling tot de witte parels - waterafstotend en geschikt als isolatie voor kruipruimtes. Ook hebben ze een hogere isolatiewaarde (0,0324 W/(m.K)), wat neerkomt op een Rd-waarde van 6,1 bij een laagdikte van 20 cm.

EPS parels
EPS HR++ parels

>> Bekijk de EPS parels

>> Bekijk de HR++ EPS parels

Heeft u vragen over de verwerking van EPS of wilt u graag een offerte op maat voor grotere aantallen? Neem dan gerust contact met ons op.