sandbox

  • 0
  • 0

Waar is glaswol van gemaakt?

Glaswol bestaat tot 80% uit gerecycled glas. Het gerecyclede glas wordt op een zeer hoge temperatuur verhit en van dit glas worden tijdens het ‘spinproces’ glaswolvezels getrokken. In ons assortiment vindt u verschillende merken glaswol waaronder Knauf en Isover. Knauf gebruikt tijdens het produceren van glaswol het bindmiddel ECOSE. Dit bindmiddel heeft verschillende voordelen, want het jeukt niet of nauwelijks aan huid en handen, het is geurloos en stofarm. Dat zorgt ervoor dat glaswol van Knauf heel prettig is om mee te werken. De glaswol van Isover heeft vergelijkbare eigenschappen door de natuurlijke samenstelling van de binder, PLUS by ISOVER, die verwerkt is in het product.

Welke soort glaswol?

Glaswol is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Elke soort glaswol heeft zo zijn eigen specificaties. Glaswol rollen met een spijkerflens zijn bijvoorbeeld voorzien van een aluminium rug die dampwerend werkt. Hierdoor is de glaswol met spijkerflens geschikt voor een hellend dak (zoals een zolder), plat dak isolatie van binnenuit en wanden. Maar voor het isoleren van een hellend dak kunt u ook een kale rol glaswol gebruiken in combinatie met een dampwerende folie.

Een standaard rol glaswol of glaswolplaat kan voor diverse doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor voorzetwand isolatie en scheidingswand isolatie, maar ook voor dak, muur of houtenvloer isolatie. Glaswolplaten zijn stevig en kunnen daarom gemakkelijk gebruikt worden voor vloeren en gevels. Glaswol spouwplaten zijn speciaal gemaakt voor het isoleren van spouwmuren. Een voorbeeld van een financieel aantrekkelijke rol glaswol is de Knauf Naturoll 037.

Glaswol op maat?

Wist u dat wij ook de mogelijkheid bieden om isolatiemateriaal op maat te laten zagen of te verlijmen met plaatmateriaal? Maatwerk heeft als voordeel dat het klant-en-klare isolatiemateriaal u veel tijdwinst geeft tijdens het klussen.

Voor glaswol bieden wij op maat gemaakte PIR spouwplaten met 2-zijdige aluminium cachering en een toplaag van 20mm dik glaswol.

Heeft u vragen over maatwerk? Of heeft u grote aantallen van verschillende materialen nodig? Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies. Tel: +31 (0)316-330365.

Eigenschappen van Glaswol

Geluidsisolatie

Hoe meer massa een isolatiemateriaal heeft, des te beter is de geluidsisolatie. In het assortiment van Knauf isolatie vindt u Acoustifit. Dit product is speciaal voor geluidsisolatie ontwikkeld. Ook de Knauf MW35 (een minerale wol) en de Isover Systemroll 700 bieden onder andere een uitstekende geluidsisolatie. Het voordeel van werken met glaswol voor geluidsisolatie is dat u ook meteen het voordeel van een goede thermische isolatie heeft. Een aangenaam warme woning in de winter en een koele woning in de zomer!

Brandwerend (onbrandbaar)

Glaswol is onbrandbaar. Kale glaswol, minerale wol en glaswol met glasvlies voldoen vrijwel allemaal aan brandklasse A1 volgens NEN-EN 13501-1, een officieel Europees brandklassen systeem dat materialen classificeert van A tot en met F op basis van brandbaarheid. Dit betekent dat het materiaal onbrandbaar is en bij brand geen rook vormt of meedraagt aan verdere brandontwikkeling. Ook ontstaat er dan geen druppelvorming. De brandclassificatie is opgenomen in het bouwbesluit van 2012 en nog actief in de meest geüpdatete versie van 2021.

Isolatiewaarde Prestaties

Isolatiewaarden en eigenschappen van flensdekens en glaswol panelen

  • Bestand tegen schimmels en ongedierten
  • Warmteopslagcapaciteit c: 800 J/kgK
  • Lambda waarde: 0.032 tot 0.040 W/mK
  • Brandklasse: A1, S1, d0 = zelfdovend en moeilijk brandbaar
  • Volumamassa: 25 kg/m³
  • Diffusieweerstand : 1

Waterafstotend

Glaswol bestaat onder andere uit glas en bindmiddelen. Hoewel glas geen water opneemt, zijn de bindmiddelen wel gevoelig voor vocht. Wordt glaswol nat, dan gaan de glasdraden aan elkaar kleven. Daarom is het belangrijk om damp op de juiste manier af te voeren en te zorgen voor een dampscherm (isolatiefolie). Wanneer glaswol op de juiste manier wordt toegepast zijn vocht, water en damp geen probleem voor uw constructie.

Druksterkte

Glaswolrollen zijn onbewerkte producten en worden daarom gebruikt vanwege hun thermische, akoestische en brandeigenschappen. De mechanische eigenschappen druksterkte veranderen met de dichtheid van het materiaal. De druksterkte van glaswol is onvoldoende laag voor een isolatiemateriaal dat enige vorm van aanzienlijke druk vereist, zoals dragende vloeren, maar glaswol is perfect om tussen vloerbalken te installeren. Lees meer over druksterkte...

Gebruiksgemak

Binnenafbouw, gevels en het dak: glaswol isolatie is voor allerlei toepassingen geschikt, bijvoorbeeld in combinatie met Metal Stud (bekijk ons Metal Stud stappenplan). Het materiaal is eenvoudig te zagen of te snijden, hierdoor kunt u het isolatiemateriaal ook voor moeilijke hoeken en bijzondere vormen op maat maken. Glaswol is ook zeer geschikt om een garage of schuur te isoleren. Op onze pagina 'een garage of schuur isoleren' leggen we aan de hand van voorbeelden uit hoe u een garage of schuur isoleert.

  • 0
  • 0
De Isolatieshop B.V.
03-03-21

Opmerkingen (0)

Schrijf een opmerking en deel uw ervaringen met dit bericht.