U bent hier:

Hoe is een kruipruimte het beste te isoleren?

Er zijn verschillende methoden om een kruipruimte te isoleren. Welke isolatiemethode het beste is, hangt vooral af van het doel, de toegankelijkheid van de kruipruimte en het soort vloer. Zowel de kruipruimte onder een betonnen vloer als die onder een houten vloer kunt u isoleren. Het voorkomen van vochtproblemen is wel een onderdeel om rekening mee te houden.

Vochtproblemen? Bodemisolatie helpt tegen een natte kruipruimte

Heeft u last van een natte kruipruimte en is het vochtprobleem de voornaamste reden om de kruipruimte te isoleren? Dan is bodemisolatie vaak de beste oplossing. Hierbij bedekt u de bodem van de kruipruimte met parels of chips. Zowel de DI-Chips, als de EPS en HR++ parels geven vocht geen kans. Het materiaal is eenvoudig te verdelen en daardoor perfect om uw kruipruimte te isoleren.

Bodemisolatie met parels

Bodemisolatie met EPS en HR++ parels is kinderlijk eenvoudig. U verspreidt de parels over de bodem van uw kruipruimte en zorgt voor een laagdikte van ongeveer 15 tot 20 centimeter. Het voordeel van parels is dat ze zich snel en makkelijk zelf verspreiden in uw kruipruimte. Dit voordeel is overigens ook direct een nadeel. Als er in de kruipruimte plekken zitten die niet goed zijn afgedicht, gaan de parels rondzwerven. Twijfelt u of er in uw kruipruimte gaten of leidingen zitten die niet goed zijn afgedicht? Overweeg dan bodemisolatie met DI-Chips.

Bodemisolatie met chips

Bodemisolatie met de DI-chips is net als bodemisolatie met parels makkelijk te doen. Ook de chips kunt u in een laag over de vloer van uw kruipruimte verspreiden. Met de chips kunt u over het algemeen goedkoop, snel en makkelijk een kruipruimte isoleren. Met chips (en ook met parels) kunt u al een flink rendement behalen door kou en vocht terug te brengen. Meer informatie over DI-Chips.

Kruipruimte die moeilijk toegankelijk is? Kies voor bodemisolatie

In een kleine kruipruimte is het lastig werken. Daarom vallen isolatiematerialen zoals PIR-platen al snel af. Simpelweg omdat u onvoldoende ruimte heeft om de platen te bevestigen. Ook dan biedt bodemisolatie een perfecte oplossing. Voor het aanbrengen van bodemisolatie met parels en chips hoeft u niet in de kruipruimte te werken. U kunt ze vanaf het luik over de bodem van de kruipruimte verspreiden en u heeft direct een warmere en drogere vloer.

>> Bekijk de bodemisolatie


Isoleren tegen een koude vloer? Kies voor vloerisolatie.

Wilt u graag een isolatielaag aanbrengen om optrekkende kou vanuit de kruipruimte tegen te gaan? Dan kunt u het beste de onderkant van uw vloer isoleren vanuit de kruipruimte. Dit levert het meeste rendement en is - afhankelijk van het type vloer - relatief voordelig en gemakkelijk te realiseren. Kies het juiste isolatiemateriaal voor uw type vloer en profiteer van de voordelen.

Kruipruimte onder een betonvloer? Kies voor EPS of PIR-isolatieplaten

Wilt u een betonvloer isoleren om kou vanuit de kruipruimte tegen te gaan? Dan kunt u het beste kiezen voor isolatieplaten. Deze platen zijn eenvoudig te bevestigen en bieden een hoge isolatiewaarde. Kies voor EPS of PIR, deze beide soorten zijn goed bestand tegen het vochtige klimaat van een kruipruimte.

Wilt u zo min mogelijk hoogte inleveren, kies dan voor PIR-isolatieplaten. Deze zijn weliswaar wat duurder, maar hebben een veel hogere isolatiewaarde. U kunt daardoor een dunnere plaat gebruiken, maar toch een hoge isolatiewaarde bereiken. EPS is daarentegen een voordelig alternatief om snel grote oppervlakken te isoleren. Perfect als de dikte geen probleem is.

Isolatieplaten kunt u gemakkelijk tegen de onderzijde van de vloer lijmen met speciale isolatielijm. Mechanisch bevestigen kan ook, u kunt hiervoor speciale isolatiedoorns gebruiken. Deze steekt u gemakkelijk door de plaat heen en zijn prima geschikt om het gewicht van de plaat te dragen. Zorg voor een luchtdichte afsluiting door de platen onderling af te purren met flexibele pur. De naden kunt u vervolgens afplakken met een goede (vochtbestendige) tape.

 

Kruipruimte onder een houten vloer? Kies voor steenwol, glaswol of minerale wol

Ook een houten vloer kunt u isoleren vanuit de kruipruimte. Kies echter wel voor een 'open' isolatiemateriaal als steenwol, glaswol of minerale wol (MW35) met daaronder een damp-open-folie. Zo geeft u de constructie de mogelijkheid om te ademen en voorkomt u eventuele vochtproblemen. Met een dicht materiaal zoals een PIR-plaat sluit u dit vocht juist op en verstikt u de constructie. Een open materiaal is hier dus de juiste keuze. Ook is dit vaak de voordeligere optie.

Voor al deze wolsoorten geldt dat u ze aanbrengt tussen de balken onder uw vloer. Vul hoeken en kieren zo goed mogelijk op en laat het materiaal aansluiten tussen de balken. Het beste snijdt u het materiaal hiervoor iets ruimer af. De overlengte zorgt er, zeker bij glaswol- of steenwolplaten, voor dat het materiaal goed klemt tussen de balken.

>> Bekijk de vloerisolatie